Home Cultuur Het atelier van de kunstenaar: op bezoek bij de galeries van Middelburg

Het atelier van de kunstenaar: op bezoek bij de galeries van Middelburg

door Travelwriter.nl
Atelierroute Middelburg: Atelier Ellen Gerritse

Zou het in de zeewind zitten die verhalen van verre oorden met zich meebrengt? In de stenen van de gebouwen die een geschiedenis onthullen van bombardementen en VOC-reizen? Wanneer we door de straten en smalle steegjes van Middelburg lopen, vragen we ons af hoe het komt dat de stad zoveel kunstenaars en galeries lijkt te hebben. We bezoeken vijf ateliers en galeries om het uit te zoeken.

De smaak van kunst

Na onze heerlijke lunch bij Kloveniersdoelen krijgen we meer te horen over de kunst- en cultuurroute die in Middelburg maandelijks plaatsvindt. We starten de route niet voor niets bij dit restaurant, want het thema van de dag is de Smaak van Kunst. Middelburg barst van de galeries, antiquariaten en ateliers. Vijf van deze galeries hebben de deuren voor ons geopend en trakteren ons op een blik in de ateliers en op de werkwijze van de kunstenaars, maar ook op een culinaire verassing.

Galerie Black Hill

We fietsen van galerie naar galerie, stoppen als eerste bij Galerie Black Hill. In de galerie wordt steeds wisselend werk van vaste exposant Leen Loef gepresenteerd. De kunstenaar en illustrator maakt twee- en drie-dimensionaal werk. Soms figuratief, soms abstract, maar vaak met grafische accenten die zijn grafische achtergrond verraden. Het bijzondere aan de galerie is dat Leen Loef zelf vaak aanwezig is en zijn werk graag persoonlijk toelicht. In de galerie wordt de hedendaagse kunst gecombineerd met meubelstukken van bekende designers en soms ook met werk van fotografen, zoals nu Stanowicki.

Leestip: Van Walcheren naar de Waddenzee, dag 1: fietsen van Vlissingen naar Zierikzee.

Galerie Black Hill

Verhalen in zilver gevangen

In de kelder van GallerieGerritse bevindt zich de werkplaats van galeriehoudster Ellen Gerritse. Ze toont ons hoe ze zilver bewerkt. De sieraden die Ellen maakt zien er prachtig uit. Maar er zit meer achter het glanzende zilveren oppervlak van de hedendaagse sieraden die ze ontwerpt en vervaardigt. “Sieraden kunnen een diep verhaal in zich hebben. Maar deze verhalen hoeven niet altijd verteld te worden.”

Een verdieping hoger is de eigenlijke galerie. Hier toont ze eigen werk, maar ze heeft de galerie nu ook opengesteld voor de fotografische werken van Stanowicki. Zijn foto’s zagen we eerder ook bij Black Hill. De Middelburgse fotograaf toont in de fotoserie ‘Industrial Elements’ een groot industrieel project in Zeeland, op bijna surrealistische wijze afgebeeld. Objectief, imponerend en indrukwekkend in zijn stilte. De fiets waarmee hij door de stad naar zijn opdrachten fietst heeft een prominente plaats toebedeeld gekregen in de galerie.

Atelierroute Middelburg: Atelier Ellen Gerritse

Een stukje Brazilië in Middelburg

De Roofprint Pers, het atelier van Leni van den Berge, is naar eigen zeggen de kleinste uitgeverij van Nederland. Het ook daadwerkelijk kleine atelier is gevuld met projecten: getekende boeken, tekeningen en kleine objecten. Veel katten zien we terugkomen. Leni heeft vijf jaar lang alle katten in Middelburg gefotografeerd en het resultaat hiervan is het Middelburgs Katsarchief, een foto-archief van katten in de binnenstad.

Nu vind je in het atelier een stukje Brazilië in Middelburg. De meeste werken die we nu zien zijn gemaakt door de Braziliaanse Renata Bueno: zeefdrukken, monoprint- en postprintcollages. Deze kunstenares woont inmiddels in Portugal, maar uit de briefwisseling met Leni ontstaat heel bijzonder werk. In woord én beeld.

Roofprint Pers Middelburg

Juul Kortekaas

Het werk van Juul Kortekaas draait om de geschiedenis van de tulp, die in de 16e eeuw een eigen plek innam in de Nederlandse geschiedenis. Haar hele leven al onderzoekt de ze beeldtaal van de tulp en de natuur en je ziet deze bloem terug in al haar werken, van schilderwerk tot monumentaal werk in lood en staal.

Juul vertelt ons in haar atelier over haar tulpen en bladeren, in een eerbied voor de natuur. “Niets is vanzelfsprekend, ook de natuur niet. Verwonder je en bewonder.” Haar hele huis is één groot atelier en galerie, met verschillende werkplekken waar ze experimenteert met materialen vormen. Maar steeds komt ze weer terug bij de natuurlijke vormen die ze blijft doorontwikkelen in nieuwe kunstprojecten. Hier krijg je echt een kijkje in de ziel van de kunstenaar.

Atelierroute Middelburg, Juul Kortekaas

Oude ambachten en nieuwe technieken

Als laatste brengen we een bezoek aan Hanny Mallekote, hoedenontwerper en eigenaar van atelier Hoed Gezien te Middelburg. In haar atelier toont ze hoe ze van hoeden en fascinators of haarcorsages ware kunststukjes maakt. Bijzonder is hoe ze werkt in het oude ambacht, met veel vakkennis, maar wel altijd haar eigen draai aan de objecten geeft en op zoek gaat naar nieuwe inzichten, kleursamenstelling, materialen en technieken. Hierdoor is ieder werk verschillend. Hanny werkt vaker samen met beeldend kunstenaars zoals Kees van de Wetering en de hoeden, haarcorsages én schilderijen die hieruit ontstaan worden regelmatig geëxposeerd in galeries en musea.

Kunst- en cultuurroute Middelburg, Hanny Mallekote

Culinair kunstwerkje

We starten onze kunsttocht culinair, en zo eindigen we hem ook, tijdens een diner bij restaurant Scherp. Hier kijken we terug op de kunst- en cultuurroute van Middelburg. Het bijzondere is dat je heel afwisselende galeries bezoekt, met werken van hoge kwaliteit. En waar er bij galeries soms een drempel kan zijn om binnen te lopen, zijn wij in de galeries die wij in Middelburg bezoeken zonder uitzondering warm onthaald. De galeries zijn toegankelijk en er wordt de tijd genomen om je kennis te laten maken met de kunstwerken én de kunstenaars.

Smaakt dit naar meer?

De ateliers en galeries van Middelburg zijn iedere eerste zondag van de maand geopend. Tijdens de Kunst- en cultuurroute kan je ruim 40 musea, galeries en ateliers bezoeken. Van de  Vleeshal tot het Zeeuws Museum en van De Roofprintpers tot Galerie ‘T’. Vaak wordt er een bijzonder thema gekozen. De monumentale stad Middelburg heeft ook een meer onbekende kant, namelijk die van de kunst en cultuur en vooral die van de kunstenaars en galeries.

Hoewel de meeste galeries op loopafstand van elkaar liggen, bezochten wij de galeries en ateliers per fiets. Zo heb je ook meteen de mogelijkheid de omgeving van de stad zien. Wij verbleven in het hart van de stad in Hotel The Roosevelt *, waar je fietsen kan huren of je eigen fiets mee kan nemen en deze veilig kan stallen in de afgesloten tuin van het hotel. Het hotel boek je hier *.

*Disclaimer: ik maakte deze persreis op uitnodiging van de Gemeente Middelburg. Wij verbleven in het hart van de stad in Hotel The Roosevelt. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, travelwriter.nl een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

8 comments

Marit 27 oktober 2016 - 09:40

Wat een leuke afwisseling van ateliers/kunstenaars heb je bezocht… ja, er is (nog vééél meer) kunst te zien in deze stad. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

Reply
Aniek Rooderkerken 27 oktober 2016 - 13:51

Te veel voor één weekend! 😀

Reply
Linda 31 oktober 2016 - 17:52

Jeetje, wat een leuke ateliers allemaal!

Reply
Sanne 1 november 2016 - 17:13

War fijn dat de ateliers zo dicht bij elkaar liggen. Originele manier om wat meer van de stad te zien. Leuke stad trouwens!

Reply
Wanda 4 november 2016 - 10:48

Ik heb jaren in Middelburg op school gezeten en zelfs ruim een jaar in het centrum gewerkt, maar nooit geweten dat er zoveel ateliers zitten. Leuk om te lezen hoe kunstzinnig de stad is.

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 4 november 2016 - 13:06

Op het moment studeer ik Scandinavische kunst, dus kunst is helemaal mijn ding. Middelburg ken ik alleen als studentenstad omdat een vriendin van mij daar studeert. Erg leuk om op zo’n manier de stad te ontdekken!

Reply
Sanne 5 november 2016 - 16:06

Ik vind de passie van galeriehouders altijd zo inspirerend. Ik hop dan ook graag even binnen en ga met ze in gesprek!

Reply
ivonne 6 november 2016 - 10:50

Wat een mooi idee om zo’n route in elkaar te zetten! Echt een leuke alternatieve manier om de stad te bekijken.

Reply

Laat een bericht achter!