Home Reistips Alles wat je wil weten over veilig internetten in het buitenland

Alles wat je wil weten over veilig internetten in het buitenland

door Travelwriter.nl
Tips! Op reis fotograferen met je smartphone

Hoe fijn een offline vakantie ook kan zijn, meestal gebruik ik toch internet in het buitenland. Navigeren, op zoek gaan naar informatie en foto’s delen via social media. Maar hoe kun je veilig internetten in het buitenland?

Met je telefoon naar het buitenland

Ik las laatst dat maar liefst 80% van de reizigers een mobiele telefoon meeneemt op vakantie en deze ook vaak gebruikt. Daar val ik ook zeker onder. Een foto delen op Instagram, de route naar het volgende hotel vinden, informatie opzoeken over bezienswaardigheden. Het is wel zo fijn om dat online te doen. Tegenwoordig kun je in veel landen gewoon internetten en bellen vanuit je Nederlandse bundel. Maar hoe zorg je dat je ook veilig gebruik maakt van internet? Ik zet een aantal tips op een rij!

WiFi

In Amerika was ik afgelopen jaar aangewezen op het gebruik van wifi-netwerken. Maar hoe zorg je er voor dat de verbinding die je in het buitenland gebruikt ook betrouwbaar is? Zet ten eerste ‘automatisch verbinding maken met wifi-netwerk’ uit, zodat je niet zomaar op netwerken zit waar je helemaal geen gebruik van wilt maken. Maak alleen verbinding met wifi-netwerken met een wachtwoord. En ben je klaar met internetten? Dan is het slim om uit te loggen op de pagina’s die je hebt bezocht en ook uit te loggen bij het wifi-netwerk. Zo voorkom je dat je per ongeluk de verbinding openlaat.

Kies veilige wachtwoorden

Zorg ervoor dat persoonlijke gegevens op je telefoon, tablet of laptop beveiligd zijn met sterke wachtwoorden. Denk hierbij aan wachtwoorden voor je telefoon zelf, maar ook je e-mail, apps waar je bankzaken mee doet en social media. En ook al heb je sterke wachtwoorden, apps voor internetbankieren of websites waar je creditcardgegevens worden opgeslagen kan je beter alleen gebruiken op een netwerk dat je echt goed vertrouwt.

Veilig internetbankieren

Het is zo handig: op reis nog snel even geld overmaken naar je betaalrekening, of even je saldo checken. Bij de vorige tip las je al dat gratis wifi-netwerken lang niet altijd veilig zijn om te gebruiken. Zeker niet voor mobiel bankieren. Dit kan je dus beter via je veilige mobiele dataverbinding doen. Ook is mobiel bankieren via de app van je bank een veiliger alternatief voor internetbankieren via een browser. 

Offline navigeren

Deze tip is een mooie travel hack. Heb je internet op reis, maar wil je niet te veel MB’s gebruiken? En wil je de route naar het volgende hotel vinden zonder constant internet te gebruiken? Dan kun je Google Maps ook offline gebruiken! Hiervoor download je thuis alle kaarten van de plaatsen die je tijdens je vakantie wilt gaan bezoeken. Dat is even wat werk, maar dan kan je wel overal tijdens je reis gewoon navigeren. 

Helemaal offline

En soms…. soms is het ook gewoon fijn om even helemaal offline te zijn. Niet de constante notificaties van Facebook of een overstroomde mailbox. Leg je telefoon aan de kant om een stad te verkennen, een wandeling te maken of te gaan zwemmen. Het blijft tenslotte je vakantie!

Meer lezen:

4 comments

Kelly 19 september 2018 - 19:44

Goede tips! Ik maak ook wel veel gebruik van internet in het buitenland. Online bankieren doe ik echter niet op mijn telefoon. Op een of andere manier vertrouw ik dat gewoon niet zo.

Reply
Jenny 21 september 2018 - 09:57

Ik had echt gedacht dat meer dan 80% van de Nederlanders zijn mobiel mee zou nemen op vakantie. Het is gewoon handig voor ‘noodgevallen’ of om even een accommodatie te boeken.

Ik gebruik vaak Maps.me voor navigatie. Super handig. Al navigeer ik ook vaak met een ouderwetse kaart op papier.

Reply
Laura 21 september 2018 - 21:32

Ik zou ook echt niet zonder telefoon op reis kunnen. Ik had ook meer als 80% verwacht! Even offline kan ik ook wel echt waarderen, eigenlijk wil ik het vaker doen, maar toch een beetje telefoon verslaafd.

Reply
Sanne 22 september 2018 - 17:50

Ik heb al een paar keer op het moment gestaan een Mifi te kopen met een lokale 4G sim. Maar binnen Europa is 4G eigenlijk net zo goed.

Reply

Laat een bericht achter!