Home Europa 5 x Mooie en onontdekte natuur op de Veluwe

5 x Mooie en onontdekte natuur op de Veluwe

door Travelwriter.nl
Het Wekeromse Zand op de Veluwe. Onontdekte natuur op de Veluwe

De Veluwe heeft ontzettend veel te bieden en méér dan de Posbank en Park de Hoge Veluwe. In dit artikel neemt Antonette van de website Wandelen op de Veluwe je mee naar 5 mooie plekken op de Veluwe die nog relatief onbekend zijn bij het grote publiek en je ongetwijfeld verrassen met zijn schoonheid. Vooral op doordeweekse dagen is de kans groot dat je hier nauwelijks andere mensen tegenkomt, al is dat soms lastig voor te stellen. Toch zijn deze plekken stuk voor stuk de moeite waard en kan ik je van harte aanbevelen om ze eens te bezoeken. Hier komen ze!

1. Het Wekeromse Zand

Bij het gehucht Wekerom (in de buurt van Lunteren) ligt het uitgestrekte Wekeromse Zand, een prachtige zandverstuiving waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn diverse uitgezette lokale wandelroutes evenals enkele Klompenpaden. Je kunt er een aantal Celtic Fields bekijken en een uitkijktoren beklimmen. Ook kun je vanuit hier naar het Middelpunt van Nederland wandelen middels het knooppunten netwerk. Aangezien er hier een kudde moeflons leeft zijn honden niet toegestaan op het Wekeromse Zand, iets om rekening mee te houden!

Het Wekeromse Zand op de Veluwe. Onontdekte natuur op de Veluwe

2. De Ginkelse Hei

Tussen Ede en Arnhem ligt de Ginkelse Heide, een prachtig wandelgebied dat vooral bekend staat om de luchtlandingen. Over en rondom de Ginkelse Heide kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld richting de De Mossel, een buurtschap en Theeschenkerij. Deze is niet per auto bereikbaar en een heerlijke plek om even middenin de natuur op een terras neer te ploffen. Ook leuk is het om hier op een heldere winterse dag naartoe te gaan. Een aanrader!

Tussen Ede en Arnhem ligt de Ginkelse Heide

3. De Onzalige Bossen

Alhoewel het bekendste stuk van de Veluwe toch wel de Posbank is, kun je ook in de noordelijker gelegen Onzalige Bossen prachtig wandelen. Bovendien zitten hier veel zwijnen en reeën, een prima plek om wild te spotten dus. Het is hier een wirwar van paadjes die je diep het Veluwezoom Nationaal Park in voeren. Vooral op doordeweekse dagen kom je hier nauwelijks andere mensen tegen en kan het zomaar zijn dat je zelfs af en toe even verdwaald.

Landgoed Leuvenum. Onontdekte natuur op de Veluwe

4. Leuvenum

Ken je Leuvenum al? Dit buurtschap in het noorden van de Veluwe is onbekend maar je kunt vanuit hier prachtig wandel- en fietstochten maken. Je kunt hier eindeloos wandelen langs de prachtige Leuvenumse Beek of fietsen tussen Ermelo en Elspeet. Als je de N302 oversteekt kom je bij de Schaapskooi Ermelo terecht. Naderhand kun je neerploffen op het terras van De Zwarte Boer, die naar eigen zeggen de beste borrelplank van de Veluwe hebben!

Leuvenumse Bossen

5. Het Verscholen Dorp

Heb jij al eens van Het Verscholen Dorp gehoord? Deze bezienswaardigheid ligt middenin het bos tussen Nunspeet en Vierhouten en is, zoals de naam al doet vermoeden, wat lastig te vinden. Hier hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers gezeten, het volledige verhaal is terug te lezen op de informatiepanelen die er te vinden zijn. Er zijn enkele ‘huizen’ gereconstrueerd en je kunt rondom dit gebied ook weer prachtig wandelen en fietsen. Bovendien is Vierhouten één van de beste plekken op de Veluwe om de burlende edelherten te horen in het najaar.

Herfst in Veluwezoom Nationaal Park

Tot ziens op de Veluwe!

Hopelijk heb ik je met deze tips voorzien van eens wat andere plekken dan de eerdergenoemde Posbank en de Hoge Veluwe. Ik nodig je van harte uit om de onbekendere plekken van de Veluwe eens te bezoeken en je te laten verbazen over de schoonheid van ons eigen land. Wil je meer weten? Bezoek dan eens mijn website Wandelen op de Veluwe voor nog meer tips en tal van (onbekende) wandelpaden op de uitgestrekte Veluwe.

Ginkelse Heide in de winter. Onontdekte natuur op de Veluwe

* Disclaimer: dit artikel over onontdekte natuur op de Veluwe werd geschreven door Antonette van de website Wandelen op de Veluwe

Meer lezen:

Laat een bericht achter!