Home Cultuur Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië #2

Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië #2

door Travelwriter.nl
UNESCO Erfgoed in Italië: Het historische centrum van Florence

Italië heeft maar liefst 51 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In een aantal artikelen maken we een reis langs al dit bijzondere Italiaanse Werelderfgoed! Van de Dolomieten tot de Eolische Eilanden en van de trulli in Alberobello tot de historische centra van Rome, Venetië en Florence. Reis je mee naar het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië?

Dolomieten

Dit is een van mijn favorieten. In de Noord-Italiaanse Alpen ligt de indrukwekkende bergketen van de Dolomieten. Maar liefst 18 bergpieken zijn meer dan 3.000 meter hoog. De steile kliffen en diepe ravijnen vormen enkele van de mooiste berglandschappen ter wereld. De bleke bergpieken zie je al van ver de lucht in steken, maar eenmaal wandelend door de bergen valt pas op hoe divers het gebied is. Pinakels en gletsjers, kale plateaus met hieronder dichte bossen. En rotswanden die als een enorme kalkstenen muur omhoog torenen. Het is met recht een van de meest spectaculaire landschappen. Geen wonder dat het gebied veel wandelaars trekt.

Een reis naar de Dolomieten is een echte aanrader. Ben je op zoek naar een vakantiewoning in de Dolomieten? Overnachten in een alm berghut in Zuid-Tirol is een onbetaalbare ervaring.

Villa Adriana (Tivoli)

De Villa Adriana in Tivoli is een opmerkelijke en extravagante Romeinse villa. Het complex van zo’n 120 hectare bevat verschillende klassieke gebouwen. Het werd door de Romeinse keizer Hadrianus in de 2e eeuw gebouwd als toevluchtsoord. Hier kon Hadrianus de drukke en warme stad Rome ontvluchten. Tegenwoordig zijn er alleen nog ruïnes over, maar toch heeft deze villa grote invloed gehad op veel 19e en 20e -eeuwse architecten en ontwerpers.

Veel architectonische kenmerken van de villa zijn gekopieerd van plaatsen in het Middellandse Zeegebied die Hadrianus had bezocht. Zo wordt bij de Villa Hadrianus de stad Canopus met een heiligdom gewijd aan Serapis, nagebootst door een langwerpig kanaal (Canopus) en kunstmatige grot (Serapeum). Na de ondergang van het Romeinse Rijk raakte de villa in verval. Een deel van het marmer en de standbeelden werd vervolgens door kardinaal Ippolito II d’Este gebruikt om zijn nabijgelegen Villa d’Este te decoreren, of verdween onder de aarde.

Piazza del Duomo, Pisa

Waarschijnlijk is dit plein in Pisa het meest bekende UNESCO Werelderfgoed in Italië. Midden in het historische centrum van Pisa ligt het Piazza Del Duomo, ook wel Piazza dei Miracoli of Plein der wonderen genoemd. Het is in ieder geval een van de meest bekende én gefotografeerde stukjes Italië.

Op het Piazza del Duomo staan de marmeren kathedraal, de doopkapel, de campanile (de klokkentoren of ‘Scheve toren’) en de begraafplaats. De middeleeuwse gebouwen hebben grote invloed gehad op de monumentale kunst in Italië van de 11e tot de 14e eeuw.

Portovenere, Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto

In de ongeveer 15 kilometer tussen Levanto en La Spezia vind je de Ligurische Rivièra. De Cinque Terre en Portovenere met de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto. Volgens UNESCO is het een cultureel gebied van bijzondere waarde. De kleine steden liggen aan een steile, oneffen kustlijn, die de bewoners door de millennia heen hebben getransformeerd tot een terrasvormig landschap. Een paar hectare grond is zo bruikbaar gemaakt voor landbouw, zoals wijngaarden en olijfbomen. Het weerspiegelt de harmonische interactie tussen mens en natuur in een schilderachtig landschap.

Lezen: Alles wat je wilt weten over Cinque Terre.

Riomaggiore, Cinque Terre

Genua: de Strade Nuove en de Palazzi dei Rolli

Uit de late 16e en de vroege 17e eeuw dateren de Strade Nuove en het systeem van de Palazzi dei Rolli in het historische centrum van Genua. De Republiek Genua was op dat moment op het hoogtepunt van zijn financiële en zeevarende macht. De rijke aristocraten bouwden een nieuwe wijk in het bovenste deel van de stad. De renaissance en barokke paleizen langs de zogenaamde ‘nieuwe straten’ (Strade Nuove) zijn het eerste Europese voorbeeld van een stedelijk ontwikkelingsproject, verkaveld door een overheidsinstantie. De woningen staan bekend als de Palazzi dei Rolli.

Historische centrum van Florence

Florence is de bakermat van de renaissance. De stad aan de Arno werd gebouwd op een Etruskische nederzetting en bloeide onder heerschappij van de De Medici-familie. De artistieke activiteit in de stad aan de Arno was enorm. Tegenwoordig zie je dit nog terug in het ontelbare aantal musea, paleizen, monumenten en kunst die de stad herbergt. De 13e-eeuwse kathedraal Santa Maria del Fiore, de kerk van Santa Croce, musea als de Uffizi en het Palazzo Pitti, het klooster van San Marco met de fresco’s van Fra Angelico.

In Florence is de hoogste concentratie kunstwerken ter wereld te vinden! Dit is te danken aan architecten als Filippo Brunelleschi en Leon Battista Alberti die in deze stad werkten, naast kunstenaars als Michelangelo Buonarotti en Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Donatello, Lorenzo Ghiberti en Luca della Robbia. Lopend door de stad voel je nog steeds zevenhonderd jaar culturele en artistieke bloei. Door de eeuwen heen had Florence een enorme invloed op de architectuur en kunsten. Eerst in Italië en vervolgens in heel Europa.

UNESCO Erfgoed in Italië: Het historische centrum van Florence

De stad Verona

In het Noorden van Italië aan de rivier de Adige ligt Verona. De stad werd gesticht in de 1e eeuw voor Christus. Qua stedelijke structuur is Verona een perfect voorbeeld van een stad die zich geleidelijk en onafgebroken meer dan 2.000 jaar heeft ontwikkeld. In de stad vind je namelijk een groot aantal monumenten uit de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Verona is daarnaast een mooi voorbeeld van een militair bolwerk.

Zo vind je in het historische centrum van de stad de Romeinse stadspoort Porta Borsari en de Arena, middeleeuwse stadsmuren en in het hart van de stad het Piazza dei Signori, met het Palazzo del Comune, Palazzo del Governo, Loggia del Consiglio, Arche Scaligere en Domus Nova. De oorspronkelijke Romeinse stedelijke vorm is nog steeds zichtbaar in het huidige stratenpatroon. Lees hier alles over Verona.

Vicenza en de Palladische villa’s van Veneto

Het Noord-Italiaanse Vicenza dankt zijn unieke uitstraling aan de architect Andrea Palladio. Zijn gebouwen en villa’s in de regio van de Veneto zijn gebaseerd op een gedetailleerde studie van de klassieke Romeinse architectuur. In Vicenza zelf zijn maar liefst drieëntwintig gebouwen toegeschreven aan Palladio, en liggen vierentwintig Palladiaanse villa’s verspreid door het Veneto gebied. Niet voor niets staat Viceno tegenwoordig bekend als la città di Palladio, de stad van Palladio. Het authentieke karakter van de stad is prachtig bewaard gebleven en ook Palladio’s gebouwen zijn relatief weinig veranderd sinds ze werden gebouwd in de 16e eeuw.

18e-eeuws Koninklijk paleis in Caserta met park, het aquaduct van Vanvitelli en het San Leucio complex

In 1734 werd Carlo Borbone koning van Napels, een autonoom koninkrijk dat niet langer deel uitmaakte van het Spaanse Rijk. In 1750 besloot Borbone een nieuw koninklijk paleis te bouwen. Hiermee wilde hij het paleis van Versailles en het koninklijk paleis in Madrid overtreffen. Het monumentale complex in Caserta is bijzonder om de manier waarop het een prachtig paleis samenbrengt met haar park en tuinen, de omliggende natuurlijke bossen, de jachthuizen en een zijdefabriek. Het complex werd ontworpen door Luigi Vanvitelli ofwel Lodewijk van Wittel: een Nederlands- Italiaans architect.

Santuario di Oropa, een van de Sacri Monti van Piemonte en Lombardije

Sacri Monti van Piemonte en Lombardije

De negen Sacri Monti of heilige bergen van Piemonte en Lombardije, in Noord-Italië, zijn groepen van kapellen en andere religieuze complexen die werden gebouwd in de late 16e en 17e eeuw. Het fenomeen ontstond toen men bedevaartsplekken in Europa wilde creëren, als alternatief voor de heilige plekken in Jeruzalem en Palestina. De Sacri Monti zijn dus niet alleen prachtig om te zien, maar hebben vooral een symbolische spirituele betekenis.

Van de negen Sacri Monti (Varallo, Crea, Orta, Varese, Oropa, Ossuccio, Ghiffa, Domodossola en Valperga) heeft ieder complex zijn eigen model. Zo is Orta gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi. Bijzonder is  hoe de gebouwen zich vermengen met het omringende natuurlandschap. Zo wordt Oropa ook wel ook wel il Santuario sotto il cielo genaamd, het heiligdom onder de hemel. Het bedevaartsoord ligt hoog in de bergen, op zo’n  1800 meter hoogte.

Lees ook Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië #1!

Leestip

Het boek Werelderfgoed, met beschrijvingen van alle 1073 World Heritage sites

Werelderfgoed met beschrijvingen van alle 1073 World Heritage sites

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.

Meer lezen:

17 comments

Sanne 30 januari 2017 - 16:49

Mooie foto van Sacri Monti van Piemonte. De onheilspellende wolken geen het net dat extra’s. Van de lijst die je gemaakt heb zou ik deze het liefst bezoeken! Uiteraard de rest ook, maar dit is mijn favoriet!

Reply
Aniek Rooderkerken 31 januari 2017 - 08:30

Dan hebben we gelukkig niet de hele dag voor niets door de regen gelopen. Er komt nog een hele blog aan over de Sacri Monti, inclusief wolken. Je kan er ook prachtige wandelingen maken, maar dat hebben we maar even overgeslagen. 😉

Reply
Yvonne 30 januari 2017 - 23:38

Dat valt me dan weer niet tegen, ik heb er al redelijk wat gezien uit deze lijst! De Dolomieten lijken me echt super om een keer te gaan verkennen. Nog even een paar jaartjes wachten tot de kids zelf wat beter grote stukken kunnen lopen en dan gaan we er zeker een keer naartoe!

Reply
Aniek Rooderkerken 31 januari 2017 - 08:30

Ja, ik heb er in Italië van de 52 ook al heel wat gezien. Valt niet tegen. 🙂

Reply
Gabrielle ~ GlobeGirl 1 februari 2017 - 11:00

Wat een mooie foto! Gaaf dat Italië zoveel mooie werelderfgoed plekken 😀 Helaas heb ik alleen nog maar Milaan gezien in Italië 😀

Reply
Jessica 1 februari 2017 - 12:22

Wat een fijne plaatsen! De Dolomieten lijken me nog heel tof om een keer te bezoeken. 🙂

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 1 februari 2017 - 15:06

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet zoveel heb met bestemmingen/plekken die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Vrijwel alles lijkt er tegenwoordig op te staan. Haha, kom het zo vaak tegen! Maar dit ziet er zeker heel erg mooi uit!

Reply
Aniek Rooderkerken 3 februari 2017 - 17:28

Het is inmiddels inderdaad een flinke lijst. Maar omdat deze plaatsen op de UNESCO erfgoedlijst staan, worden ze wel beschermd en bewaard. Hierdoor zijn de bestemmingen dus hopelijk ook voor de duizenden, miljoenen reizigers na jou ook nog te bezoeken. Op mooie plekken moeten we zuinig zijn. 😉

Reply
Ech wel 1 februari 2017 - 20:14

Bellissimo!! ??

Reply
Sanne 2 februari 2017 - 00:00

Leuk lijstje! Ik kan er inmiddels ook een paar afstrepen zoals Florance en Verona!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 2 februari 2017 - 21:33

Wat een mooie lijst zeg en ik heb nog behoorlijk wat af te vinken 😉 . De Dolomieten, Florence en Verona lijken mij erg mooi.

Reply
Jenny - IkReis 2 februari 2017 - 21:58

Mooie plekjes. Ik kan nog lang niet alles van dit lijstje afvinken 🙂

Deze maand ga ik naar Venetië, ik ben heel belieuwd hoe dat gaat zijn.

Reply
ivonne 2 februari 2017 - 23:28

Mooie lijst waar ik al wel het e.e.a. van gezien heb. Die Sacri Monti van Piemonte en Lombardije ken ik niet. Klinkt interessant en de foto is prachtig. Grappig. Ik ben met een nieuwe serie gestart over vrouwen die emigreerden en het eerste blog gaat over Elizabeth die in Piemonte woont! Over dit geheim heeft ze ons niet verteld, maar heg klinkg als een mooie egio.

Reply
Carolien | Dreamtheworld.nl 3 februari 2017 - 22:56

Oeps ik heb er nog erg weinig van gezien lees ik. Alleen wat dingen in Florence. Mooi overzicht!

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 5 februari 2017 - 21:35

Wij gingen vroeger altijd op vakantie naar Toscane en we hebben daar echt TOP vakanties gehad. Mijn ouders waren ook ontzettend ondernemend en we gingen elke dag wel iets bekijken.. En toch heb ik het niet goed genoeg opgeslagen, wat jammer! Als ik dit artikel lees, moeten we maar weer eens naar Italië!

Reply
Jessica 7 februari 2017 - 16:14

Super leuke lijst! Ik wil heel graag gaan wandelen in de Dolomieten, daar heb je een tijd geleden ook zo’n leuke blog over geschreven.

Reply
MC Kleuver 13 december 2017 - 14:58

Je schrijft heel prettig. Ook leuk om wat meer van het land te weten te komen. Zoveel prachtige plekken zijn werelderfgoed. Dat is erg mooi.

Reply

Laat een bericht achter!