Home Europa Een (fiets)tocht langs culinair Ameland

Een (fiets)tocht langs culinair Ameland

door Travelwriter.nl
Culinair Ameland

Fietsend of wandelend door de bossen en de duinen van Ameland. Door een stevige zeewind en over smalle schelpenpaden. En onderweg genieten van alle culinaire heerlijkheden die Ameland te bieden heeft. Op de Waddeneilanden kan je veel meer dan op het strand liggen en een wijntje drinken bij een strandtent. Daarom maak ik een tocht langs culinair Ameland.

Op de pedalen?!

Wanneer ik ’s ochtends mijn hoofd uit de kajuit steek, voel ik dikke regendruppels op mijn neus vallen. Daar gaan mijn fietsplannen! Ameland heeft meer dan 100 kilometer aan fietspaden waarmee je de mooiste plekken van het eiland ontdekt. Op het eiland is het fijn om rustig naar de vier dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren te fietsen. Zo had ik besloten. Maar het weer gooit roet in het eten. De culinaire fietstocht die ik wilde maken, leg ik vandaag samen met Jody van de blog Ongewoon Lekker per bus af. Ben jij binnenkort op Ameland, huur dan een fiets en maak deze mooie ronde per fiets over het eiland.

Mosterdmolen Ameland

Eerste stop is Hollum en Mosterdmolen De Verwachting. De molen is nog regelmatig in bedrijf. In de winkel zie je waarom: hier wordt Amelander mosterd gemaakt. “Mosterdzaad wordt drie tot zeven dagen geweekt in water, azijn en zout. Hierna wordt het natte mosterdzaad gemalen.” zo wordt ons verteld. “Drie soorten mosterdzaad worden er gebruikt en na het malen moet de mosterd nog 8 tot 10 weken rijpen. Deze mosterd wordt vervolgens gebruikt als basis voor mosterd met honing of duindoorn, Juttersmosterd of Springtijmosterd.”

Vuurtoren van Hollum

Na het inslaan van een voorraad mosterd lopen wij naar de vuurtoren van Hollum. In 1880 gebouwd in opdracht van Koning Willem III is de 55 meter hoge toren tegenwoordig vooral geliefd om te beklimmen voor het mooie uitzicht. Veertien trappen met in totaal 236 treden moet je op, maar dan kijk je uit over zee en de westpunt van het eiland.  Blijf je liever op de grond, dan loop je vanaf de vuurtoren door het Hollumerbos en de strandduinen. Vanaf hier zie je het buureiland Terschelling liggen.

Amelander bierbrouwerij

Amelander Bierbrouwerij

Met de bus gaan we naar de Amelander bierbrouwerij. Doeke Visser brouwt hier vlakbij Ballum zijn ambachtelijke Amelander bier. Naast de brouwerij zijn er een winkel en een proeflokaal. De brouwerij is niet op vaste tijden geopend, maar wij hebben geluk. “Doeke werkt als buschauffeur en ik geef les op de middelbare school op Ameland.” zo vertelt zijn vrouw. “Maar wanneer de vlag uithangt zijn de bierwinkel en het proeflokaal geopend. Dus… Wat willen jullie proeven?” Wij kiezen voor het proefpakket streekbier, mét Amelander kaas.

Amelander Kaas en Nobeltjes

Waar ik geen tijd voor had, was het bezoeken van de Kaas- en ijsboerderij Ameland tussen Hollum en Ballum. In het weidse poldergebied kan je hier zien hoe op ambachtelijke wijze kaas en ijs wordt bereid. In plaats hiervan nemen wij de bus terug naar Nes. In de slijterij kopen we een Amelander Nobeltje, een kruidenlikeur waar het eiland bekend om staat. “Weten jullie wel dat dit niet van het eiland komt? Nobel wordt tegenwoordig in Schiedam gebrouwen, maar het Amelander Commandeurtje wordt echt hier op het eiland gebrouwen. Echt Amelands dus. Proef maar.” Er worden direct twee borrelglaasjes ingeschonken.

Tip! Ga je ook naar Texel? Lees dan deze tips voor de mooiste uitzichtpunten op Texel. Of lees over het geweldige Rondje Texel op de fiets.

Einde van een dag vol culinair Ameland

Terug naar de overkant

Die avond stappen we weer aan boord van het schip dat ons naar het vasteland (‘de overkant’ volgens eilandbewoners) brengt. Het eiland wordt kleiner en kleiner en in het donker lijken de sterren extra sterk af te tekenen tegen een diepzwarte lucht. Zouden we weer net zoveel vallende sterren krijgen als een dag eerder? Ik speur het het hele weekend de horizon af op zoek naar zeehonden. Wanneer ’s ochtends de zon opkomt varen we langs een plaat en zien we ze dan eindelijk! Mijn bezoek aan Ameland is compleet!

Samen met enkele andere bloggers werd ik uitgenodigd om in het kielzog van het zeilende cultuurfestival Horizontoer van eiland naar eiland te varen, om mijn mening te geven over de beleefmogelijkheden van het Werelderfgoed Waddenzee.

Meer lezen:

4 comments

Anne - Ditisanne.nl 15 november 2016 - 10:40

Leuk! Ameland ken ik niet, was echt verbaasd over die 100 km fietspaden!
Ben wel eerder dit jaar naar Terschelling geweest, dat vond ik écht fantastisch! Zoveel te zien en te doen en zo’n fijn sfeertje.

Reply
Fietsnetwerk 5 mei 2017 - 13:24

Mooi artikel, de volgende een fietsroute met de Fiets app van Fietsnetwerk.nl?

Reply
King Bikes 11 augustus 2017 - 10:17

Leuk artikel! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer 🙂

Reply
Diana 22 december 2017 - 13:53

Wat jammer dat je fietstocht in het water viel maar wel tof dat je toch ben gegaan maar dan met de bus. Ameland wil ik ook nog een keer ontdekken en dan is met de fiets een goede aanrader, zonder regen natuurlijk haha. Maar dat weet je nooit in Nederland.

Reply

Laat een bericht achter!